top of page
  • Foto van schrijverBaral Maintenance

Wat zijn de positieve en negatieve punten van een oliegestookte ketel?

Bijgewerkt op: 22 nov. 2023

Sinds 1 juli 2022 hebben Belgische huishoudens niet meer het recht om te investeren in een nieuwe ketel die volledig op stookolie of kolen werkt. Dit apparaat heeft ondanks zijn nadelen echter enkele voordelen. Baral Maintenance, onderhoudsbedrijf voor olieketels, vertelt u er meer over.

oliegestookte ketel Waver

De voordelen van de olieketel


Deze verwarmingsketel heeft meerdere sterke punten:

  • Condensatieketels onderscheiden zich door hun superieure efficiëntie van 100% terwijl ze tot 20% minder brandstof verbruiken dan conventionele apparaten.

  • De lagetemperatuurketel op stookolie verwarmt het water in het circuit tot slechts 50°C. De efficiëntie kan oplopen tot 95%.

  • Het is betrouwbaar, de levensduur kan meer dan 20 jaar bedragen, mits goed onderhouden.

  • Olie is altijd beschikbaar

  • De ketel kan gebruikt worden als bijverwarming als u andere, meer ecologische apparatuur gebruikt zoals een zonneboiler (CES) of een warmtepomp (PAC).

De nadelen van de olieketel


Stookolie is een fossiele brandstof die niet hernieuwbaar is. De winning ervan is zeer vervuilend, maar u heeft de mogelijkheid om te kiezen voor biobrandstof als u uw koolstofimpact wilt beperken. Economen beweren ook dat de werking ervan duur en minder aantrekkelijk is dan andere verbrandingsverwarmingen die gas en hout gebruiken.


De grootte van de ketel en de olietank is aanzienlijk. De ketel moet in een speciaal ingerichte en goed geventileerde ruimte worden geplaatst, terwijl een wand- of vloermodel op gas in een krappe ruimte kan worden geplaatst. Denk er ook aan om deze minstens één keer per jaar te vullen. Aan de comfortkant kan verbranding onaangename geuren veroorzaken. Zeker als het gaat om oude apparaten: deze kunnen vaak inefficiënt en energie-intensief te zijn.


Woont u in Brussel, Neder-Over-Heembeek of Waver, neem dan contact op met Baral Maintenance voor de herstelling en het onderhoud van uw stookolieketel.


1 weergave0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page